Nezle Belirtileri ve Korunma Yolları
Nezle solunum yoluyla bulaşan bir tür enfeksiyon hastalığıdır. Genelde mevsim değişimi, hava değişimi vb. durumlarda bu hastalığa maruz kalabiliriz. Anlık ateş yükselmesi, iştahsızlık ve burun akıntısı gibi belirtilerinden dolayı griple karıştırılmaktadır. Lakin nezle bulaşma yolu ve bazı belirtilerinden dolayı gribe benzese de grip kadar ağır seyretmemekle beraber grip kadar ağır sonuçlar da vermemektedir. Genellikle solunum yoluyla uçuşan tozlarla virüslerin burundaki kıllara tutunarak burnu tıkayarak 2-3 günlük kuluçka evresine girerler. Sonrasında malumdur ki ateş yükselmesi, halsizlik, burun akıntısı, iştahsızlık gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Ancak grip gibi belirli bir tedavisi yoktur. Yatak istirahati de bu hastalık için gerekli değildir. Rutin önlemler ve takviyelerle nezle vb. hafif enfeksiyon hastalıklarının üstesinden gelinebilir.
Bu tür hastalıklar ilk olarak havanın yanında çevremizdeki insanlardan da bulaşır, biz hasta oluruz bizim yakınlarımıza bulaşır eğer dikkatli davranmazsak tokalaştığımız her insana dahi bulaşır. Bundan dolayıdır ki bu tarz hastalık durumlarında tokalaşmak, öpmek vb. eylemlerden uzak durmalıyız. En yakınımızdaki insanların sağlığını düşünüyorsak bu uzak duruş yerinde bir karardır. Çocuklar yılda 4-5 kez nezle olurken yetişkinler vücut direncinden dolayı 2-3 kez ancak olurlar. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken husus vücudun direncini korumak ve artırmaktır.
Hastalık anında vücut direncini artırmak için bol meyve ve sebze tüketilmelidir. Evde yapılan doğal çorbalar da vücut direncini artıran virüslerin etkisini azaltan önemli besinlerdendir. Portakal, mandalina ve mevsimlik meyveler bir numaralı vitamin deposudur. Sebze yemekleri de ayrıca önemlidir. Ayrıca egzersiz yapmak da vücut direncini artırmada ve virüsleri alt etmede etkilidir. Hastalık zamanlarında antibiyotik ve ağrı kesici ilaçları sık aralıklarla kullanmanız virüslere direnç kazandırır ve hastalığın yavaş geçmesine sebebiyet verir. Bundan dolayı hasta olduğunuzda hemen antibiyotik ve ağrı kesicilere sarılmayın. Bunlara sarılmak yerine temiz hava, egzersiz, vitamin takviyesi ve üzerinde durduğumuz besin takviyelerine ağırlık verin.
Bununla birlikte eğer sigara kullanıyorsanız sigarayı hastalık anında kullanmayın ve alkol de aynı şekilde bu dönemde vücut direncinin kırılmasına sebebiyet verdiği için alkol alımını da durdurun. Başkalarının kullandığı mendilleri kullanmayın. Bu hem size hem de o mendil sahibine zarar verecektir. Hastalığın yayılmaması için kalabalık ortamlardan uzak durun. Uyku düzeni de ayrıca önem arz eder. Düzenli beslenme düzenli uyku ve düzenli egzersiz sizi hastalıklardan korumada en önemli yardımcı eylemlerdir. Eskilerin tabiriyle kahvaltı altın, öğle yemeği gümüş, akşam yemeği de bakırdır. Bu düzene uyarsanız ve öğünlerde almanız gereken besinlere dikkat ederseniz vücut direnciniz daha sağlıklı olur.
Şimdiden geçmiş olsun…