Hamilelikte Yapılan Testler Nelerdir
Sayfa İçeriği
Hamileliğiniz boyunca yapılan testler gebeliğinizi sağlıklı şekilde geçirmeniz için uygulanır. Herhangi bir anomali (şüpheli bir durum) görüldüğünde bebeğiniz için veya sizin için gerekli önlemleri almaya ve varsa bu anomaliyi düzeltmek için yapılmaktadır.
Kan Uyuşmazlığı Testi (IDC Testi)
Bu test kan uyuşmazlığı olan anne ve baba bebek sahibi olmak istediklerinde ve anne gebe kaldığında anneden alınan kan ile yapılan bir testtir. Bu test ile anne ve baba adayının arasındaki kan uyuşmazlığı incelenmez bu testte anne adayı ile bebek arasındaki etkileşim gözlemlenir.
Ayrıca bu test sadece kan uyuşmazlığı olan çiftler olduğunda yapılır. Kan uyuşmazlığını nasıl anlarsınız diye sorarsanız kısacası Anne adayının Rh(-) ile baba adayının Rh(+) olması kan uyuşmazlığını gösterir.
Kan uyuşmazlığı tesi ne zaman yapılır?
Kan uyuşmazlığı testi hamileliğinizin ilk muayenesinde yapılır ve sonucun pasif çıkması durumunda 20.hafta ve doğuma kadar her ay olacak şekilde yapılan bir testtir.
Down Sendromu Tarama Testi (2’li Test)
Gebeliğinizin 3.ayında (11-14 haftaları arası) yapılan ilk trimester tarama testidir. Bu testte bebeğin ense kalınlığına, PAPP-A değerlerinin yeterli olup olmadığına ve HCG (sb HCG) değerinin çok yüksek olup olmadığına bakılır. Buradaki test %5 ila %90 arasında pozitif gösterebilir. Eğer sonuç pozitif çıkarsa endişe etmenize gerek yok çünkü her 30 gebeden 1’i down sendromu testinde pozitif çıkmaktadır. Ancak bu pozitif çıkan her 23 gebeden 1 tanesi down sendromlu bebek dünyaya getirmektedir.
Down Sendromu Tarama Testi (3’lü Test)
Gebeliğinizin 15 ve 19.haftaları arasında yapılabilen ve daha değişik belirtiler incelenen testtir. Bu testteki bulgular daha net olmakla birlikte yapılan testte şunlar aranmaktadır.
– Serum HCG düzeyleri : Eğer bir down sendromu bulgusu varsa anne karnındaki plasentaldeki hormunun değeri yaklaşık 2 katı daha fazladır.
– Serum Unkonjuge Estriol düzeyleri : Eğer bir down sendromu şüphesi var ise buradaki sonuç normal değerlerin çok altında gözlemlenir.
– Maternal Serum Alfaprotein : Bebeğin karaciğerinden salgılanan bu bulgu normalin altında bir değere sahipse down sendromu gözlemlenir. Ayrıca bu değerin çok yüksek olması da bebeğin anne karnında ölmesi, düşük ve ikiz gebeliklerde olabileceği görülmektedir.
– Inhibin A : Yine bir down sendromu şüphesi olan gebeliklerde bu oran oldukça yüksektir.
Yukarıdaki belirtilerin olması durumunda kesin net bir sonuç almanız mümkün değildir. Çünkü bu değerler esas alındığında down sendromu 270 de 1 olarak görülmektedir.
İkinci düzey ultrason
Bebeğinizin en iyi görüntülenebildiği detaylı ultrasondur. Gebeliğinizin 19 ve 23. Haftaları arasında uygulanır. Bu ultrasonda bebekte herhangi bir normal olmayan (anomali) incelemesidir. Bu ultrason perinatoloji uzmanı adı verilen ve anomali tanısı konusunda uzman kadın hastalıkları ve kadın doğum doktoru tarafından yapılır. Burada herhangi bir anomalinin olup olmadığı incelenir.
Doppler Ultrasonografi
Bu test ülkemizde pek yaygın olarak yapılmasa da bunun en büyük nedeni pahalı bir test olmasından kaynaklanmaktadır. Bu test gebeliğinizin 20 ve 24. Haftaları arasında uygulanabilen ve gebeliğinizin ileriki aşamalarında gelişme geriliği, tansiyon yükselmesi, idrarda albümin kaybedilmesi gibi hamileliğe özgün riskleri görmeye yarar. Bu testte rahiminizin sağ ve sol damarlarından geçen kan incelenerek yapılır. Normal gebeliklerde mutlaka yapılması gereken bir test olup olmadığı tartışılmaktadır.
Şeker Yüklemesi Testi (Oral Glikoz Tolerans Testi)
Gebeliğinizin 24 ve 28. Haftaları arasında yapılan şeker yükleme dediğimiz bir testtir. Gebelik diabet yani şeker hastalığının oluşumunu arttıran bir süreçtir. Bu yüzden anne adaylarına risk değerlerine göre 50 gram PPG yada 100 gram OGTT yüklemesi yapılarak şeker hastalığı riskinin azaltılması amaç edilmiştir.
Kan Biyokimyası
Hamilelik döneminde kan biyokimyasında çok fazla değişiklikler olur. Kan değerlerinin normal olduğu gözlemlendiyse ve doğru şekilde yorum yapıldıysa herhangi bir ayrı teste ihtiyaç yoktur. Ancak bu testin yapılıp yapılması mecburiyeti hala tartışılmaktadır.
Fetal Eko kardiyografi Testi
Gebeliğinizin 22.haftasından itibaren uygulanan bir testtir. Bu testte bebeğinizin kalp ile ilgili normal olmayan birşeylere rastlanmışsa genellikle uygulanır. Bu testin bebeğinize herhangi bir sakıncalı durumu söz konusu değildir.
Yapılan testler ve amaçlarını kısaca sizlerle paylaştık. Umarım sağlıklı bir gebelik geçirip sağlıklı bir bebek dünyaya getirirsiniz.