Bebeklerde Katı Gıda Dönemi
Dünyaya yeni gelmiş bir bebeğin, beslenmesi ve gelişmesi için ihtiyacı olan bütün besin maddeleri anne sütünde bulunmaktadır. Bu nedenle, ilk altı ay boyunca, sadece anne sütüyle beslenmesi, bebek için yeterlidir. Ancak, altıcı aydan itibaren, bebeğin gelişimi hızlandığı için, anne sütü, tek başına yeterli olmayabilir. Bu dönemde, bebeğin, kalsiyum, protein ve vitamin ihtiyacı artmaya başlar. Bu ihtiyacın karşılanması için, anne sütüne ek olarak katı gıdalara geçilmesi gerekmektedir.
Bebeklerde katı gıdalara geçiş döneminde de anne sütü tamamen kesilmemeli, öğün aralarında mutlaka emzirmeye devam edilmelidir.
Bebeklerde Katı Gıda Dönemine Geçişte Nelere Dikkat Edilmelidir?
Doğduğu andan altıncı aya kadar, sadece anne sütüyle beslenmeye alışmış bebek için, yeni bir besine alışmak kolay olmayabilir. Öncelikle, tat alma duyusu ve sindirim sistemi, bu değişikliğe hemen uyum sağlamayabilir. Bu nedenle, katı gıda dönemine geçişte uyulması gereken bazı kurallar vardır:
- Bebeklerde katı gıda dönemine geçişte, ilk dikkat edilmesi gereken şey, az miktarla başlamaktır. İlk gün bir çay kaşığı kadar verilip takip eden günlerde azar azar artırılarak, bebek ek gıdaya alıştırılmalıdır.
- Hazırlanan katı gıda, bebeğe mutlaka kaşıkla verilmeli ve bunun için, sağlıklı malzemelerden üretilmiş mama kaşıkları tercih edilmelidir.
- Birkaç katı gıdaya aynı anda başlamak doğru değildir. Her hafta, sırayla yeni bir değişik besine başlanmalı, bebek bir gıdaya alıştıktan sonra diğerine geçilmelidir.
- Kalsiyum, protein, karbonhidrat ve vitamin yönünden zengin besinler belirlenmeli ve bunlar püre halinde hazırlanıp bebeğe verilmelidir. Bu besinlerden bazıları, yoğurt, yumurtanın sarısı, pirinç, meyveler ve sebzelerdir.
- Yumurtanın beyazı, inek sütü ve bal, bir yaşından önce katı gıda listesine eklenmemelidir. Bunlar, alerji yapabileceği ve özellikle inek sütü kan yapımını azaltacağı için, be besinlere geçiş zamanı uzmanlar tarafından bir yaş olarak önerilmektedir.
- Et, balık ve sakatatın, katı besin dönemine eklenmesi ise dokuzuncu ayda olmalıdır. Yine bu aydan itibaren, katı besinler, biraz daha iri taneli hazırlanarak bebeğin çiğneme alışkanlığı edinmesine yardımcı olunabilir. Haşlanmış et, kıyma, tavuk eti güzelce ezilerek, bebeğin çorbasına ya da sebze püresine eklenerek verilebilir.
- Katı gıda dönemine geçildikten sonra, bebek için, günlük öğün programı hazırlanmalı ve her öğünde değişik bir ek gıda verilerek, bütün besin öğelerinden yararlanması sağlanmalıdır. Örneğin, sabah kahvaltısı, bisküvi, peynir ve yumurta sarısı, anne sütüyle karıştırılıp ezilerek verilebilir. Öğle arası, küçük bir fincan yoğurt, öğle öğünü meyve püresi, akşam sebze püresi ve gece de muhallebi olarak günlük öğünler düzenlenebilir.