6.Hafta Gebelik Dönemi
6. hafta gebelik döneminde bebeğinizin tahmini boyutu, ufak kuru üzüm kadardır. Bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 15 mm’dir. Tahmini ağırlığı ise 0,28 gramdır. Bebeğiniz hamilelik süreci boyunca büyümeye ve kilo almaya devam edecektir.
6. hafta gebelik döneminde, annede meydana gelen değişimler
Anne adaylarında göğüs hassaslaşır, bu yüzden göğüs ağrıları görülür. Gebelik sırasında genelde bitkinlik ve yorgunluk görülür. Mide bulantısı şikayetlerine de sıkça rastlanır. 6. Hafta gebelik döneminde anne adaylarında kilo artışı görülür. Bazı anne adaylarında ise bu durum farklıdır. Bu kişinin yapısına da bağlıdır. Bu dönemde kilo kaybettiyseniz endişelenmeyin. Bebeğinizde ki değişim ve gelişimler düzgün bir biçimde devam edecektir. 6. Hafta gebelik döneminde hafif bir şekilde karın krampları yaşanabilir. Endişe verici emareler yaşarsanız, mutlaka doktora görünün. Bu dönemde belinizin kalınlaştığını fark edeceksiniz. Pantolonlara zor sığabilirsiniz. Hamilelik giysileri için erken olsa da yine de yavaştan hazırlık yapabilirsiniz. Hamilelik ilerledikçe rahminizde büyümeye devam edecektir. 6. Haftanın sonuna doğru bebeğinizin büyüklüğü bir erik boyutuna ulaşır. Göğüs ve bacaklarınızda ki damarlar daha belirgin şekilde atmaya başlar. Bu yüzden birçok anne adayında göğüs hassasiyeti oluşur. 6. Haftada meme ucu ve çevresi koyulaşmaya başlar. Bu haftadan sonra artık kendinizi hamile gibi hissedersiniz. Bebeğiniz için kendinize dikkat etmeniz önemlidir.
6. hafta gebelik döneminde, bebekte meydana gelen değişimler
Gebeliğin 6.haftadasında bebek artık süratli bir şekilde büyüyerek, yavaş yavaş bir insan halini almaya başlar. 6. Hafta gebelik döneminde bebeğinizin gözlerinin çevresinde koyu noktalar oluşmaya başlar ve bu da burun deliklerini oluşturur ve bununla beraber ince kol ve bacak filizleri oluşmaya adım atar. Gebeliğin 6. Haftasında bebeğinizin kalbi 100 ile 140 arasında atar. Bu süreçte bebeğin kanı vücuduna yayılır. Vajinal ultrason sayesinde bebeğin kalp atışlarını görebilirsiniz. Hamileliğin 6. Haftasında bebeğinizin bazı reflekslere ve hatta dokunuşlara tepki vermeye başladığını görebilirsiniz. Bu süreçte bebeğin merkezi sinir sistemi yavaş yavaş gelişmektedir. Genellikle bayanlar hamileliğin 20. Haftasına kadar olan süreçte bebeğin hareketlerini net bir halde hissedemeseler de, bazı anneler daha 6. Hafta gebelik itibari ile bebeğin ilk tekmelerini hissettiğini belirtmiştir.
6. hafta gebelik dönemi için tavsiyeler
Anne adaylarının sağlıklı bir beslenme programına uymaları gerekir. Bu beslenme listesinde vitamin, mineral ve kalsiyum açısından zengin besinlere yer verilmelidir.