3.Hafta Gebelik
Yüzlerce hücreden ibaret olan fetüs 3. hafta gebelik döneminde çılgın gibi bölünmeye devam etmektedir. Blastosit ismi verilen bu hücre topu rahim duvarına tutunduğunda, plasentaya dönüşen kısım, hamilelik hormonu olan HCG’nin salgılanmasını sağlar ve bu sayede yumurta üretimi bir süreliğine durdurulur. Ayrıca östrojen ve progesteron hormonun salgılanmasını tetikler. Bu şekilde rahim duvarının dökülmesi ve minik yolcunun düşmesi önlenmiş olur. HCG, gebelik testinin pozitif çıkmasını sağlayan hormondur. Aynı zamanda hücre topunun etrafında amniyotik keseye dönüşecek olan amniyotik sıvı birikmeye başlar. Bu sıvı hamilelik son bulana kadar fetüsün etrafını saracak ve onu kuruyacaktır. Fetüs bu aşamada gerekli oksijen ve besin değerlerini ilkel bir dolaşım sistemi vasıtasıyla alır ve atıkları bırakır. Mikroskobik tünellerden oluşan bu sistem rahim duvarındaki kan damarlarına bağlıdır. Plesanta henüz bu görevi üstelenecek kadar gelişmemiştir.
3. hafta gebelik döneminde, annede meydana gelen değişimler;
3. hafta gebelik döneminde, annede artık belirgin bir şekilde hamilelik belirtileri görülmeye başlanır. Göğüslerde hassaslaşma yorgun ve bitkin hissetme, sık sık idrara çıkma, koku algısının açılması, mide bulantısı ve kusma ve vücut ısısının artması gözlemlenir.
3. hafta gebelik döneminde, bebekteki değişimler;
3. hafta gebelik döneminde bebeğinizin boyutu tahminen 1 haşhaş tohumu tanesi kadardır. Fakat hamilelik devam ettikçe bebeğiniz kilo almaya başlayacak ve daha da büyüyecektir ama 3. haftada bebeğiniz çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük olacaktır. Üç haftalık bir bebeği, bir hücre topu gibi düşünebilirsiniz. Haftalar geçtikçe bu top büyüyerek insan şeklini almaya başlayacaktır.
3. hafta gebelik dönemi için tavsiyeler;
Bebeğinizi artık hissetmeye başlarsınız ve onun için bir şeyler yapmak istersiniz. Vücudunuza protein, kalsiyum ve demir alımı oldukça önemlidir. Aldığınız proteinler yeni dokuların oluşmasını sağlar. Bu yüzden de hamilelik süresince protein alımı arttırılmalıdır. Günlük olarak 45 gramlık protein alımı, hamilelik döneminde, 70 gram olarak belirlenir. Ayrıca bebeğinizin diş ve kemik gelişimi için kalsiyum da çok önemlidir. Beslenme düzeninizde süt ve süt ürünleri, baklagiller ve yeşil sebzeler, mutlaka yer almalıdır. Bebeğin sürekli artacak olan kan yoğunluğu için demir içeren ve kan yapacak olan besin maddeleri tüketilmelidir. Demir açısından zengin olan et, baklagiller, yumurta ve yeşil yapraklı sebzelerdir. 3. hafta gebelik döneminde annelerin çok dikkatli olması ve kesinlikle ağır kaldırmaması tavsiye edilmektedir.