Göz Altı Morluklarına Ne İyi Gelir? Nasıl tedavi edilir?
Göz altı morluklarına ne iyi gelir?
Göz altı morlukları, göz altı derisinin normalden koyu renkli gözükmesine neden olan, özellikle de kadınları etkileyen, estetik açıdan hoş olmayan ve rahatsız edici bir cilt sorunudur. Toplumda yaygın karşılaşılan bir durum olmasına rağmen klinik profili ve hastalık sebebi üzerinde az sayıda bilimsel veri elde edilmiştir.
Göz altı morluklarının sebepleri nelerdir?
Göz altı morluklarının başlıca sebepleri, iç (genetik) ve dış (çevresel, yaşam tarzı) faktörlerden kaynaklanmaktadır. Bu faktörler;
- Genetik veya kalıtım
- Aşırı pigmentasyon (cildin renginin artması)
- Alerjik egzama sonucu oluşan iltihap
- Burun tıkanıklığı
- Alt göz kapağındaki gevşeklik
- Göz altında ödem oluşması
- Göz çevresinde aşırı genişlemiş kılcal damarlar
- Göz çevresinde yağ dokusunun azalması
- Göz altı cildinin incelmesi
- Yaşlanmaya bağlı cildin gevşemesi, göz altı torbalarının oluşması, gözyaşı oluğunun kararması
- Güneş ışınlarına maruz kalma
- Uzun süre ekran karşısında çalışmak ve uykusuz kalmak, yorgunluk, aşırı stres
- Alkol, sigara ve kafein tüketimi
- Yetersiz sıvı alımı
- Kansızlık, pıhtılaşma bozukluğu
- A, B, C, E, K vitamini eksikliği
- Doğum kontrol, östrojen replasman tedavisinde ilaçların uzun süreli kullanımı
- Kalp ve dolaşım bozuklukları, böbrek ve karaciğer hastalıkları, guatr vb. şeklinde sıralanabilir.
Göz altı morlukları nasıl tedavi edilir?
Tedavinin amacı, göz altı morluklarının tanımlanması, başlıca nedenlerinin, hastalığa sebep olan faktörlerin de giderilmesi olmalıdır. Göz altı morluklarının tedavisi için birçok alternatif seçenek mevcuttur. Bu seçeneklerden bazıları aşağıdaki gibidir:
Topikal (yüzeysel) tedavi: Hidrokinon, kojik asit, arbutin, azelaik asit, retinoik asit, C vitamini, K vitamini gibi cilt rengini açıcı maddeler içeren kremlerin kullanılmasıyla uygulanan tedavi yöntemidir.
Kimyasal peeling: Genetik faktörlere bağlı oluşan morluklarda, düzenli aralıklarla göz etrafına peeling yapılması önerilir. Glikolik asit peeling oldukça sık kullanılan güvenli ve etkili bir yöntemdir. Glikolik asit, meyvelerde doğal olarak bulunan bir meyve asidi çeşididir.
Lazer tedavileri:
- Q-switched Nd:YAG lazer: Cildin alt tabakalarına uygulanan lazer ışığı ile fazla melanin (renk pigmenti) içeren hücreler ve kılcal damarlar hedeflenir. Bu tedavi yöntemi ile cilt renginin açılmasında başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Hastanın durumuna göre, ortalama 6-8 seans uygulanması önerilmektedir.
- Long pulse Nd:YAG lazer: Cilt içerisinde meydana gelen kılcal damar çatlamalarının tedavi edilmesi ve göz altı morluklarının azaltılmasına yönelik lazer uygulamasıdır. Hastanın durumuna göre, ortalama 2-3 seans uygulanması önerilmektedir.
- Fraksiyonel karbondioksit lazer: Cildin alt tabakalarına küçük çaplı sütunlar halinde ulaşabilen lazer ışığının kullanılması ile göz altı cildinin yenilenmesi sağlanarak morlukların tedavisinde kullanılan lazer uygulamasıdır.
- IPL: Göz altı morluklarına sebep olan kılcal damarların tedavisinde kullanılan bir diğer uygulamadır.
PRP tedavisi (kök hücre tedavisi): Hastanın kendi kanından trombosit yönünden zenginleştirilmiş serumun elde edilmesi ve bu serumun cilt içerisine enjekte edilmesi esasına dayanan oldukça başarılı, güvenilir bir tedavi yöntemidir. Göz altı morluklarında ve leke tedavisinde PRP uygulaması ile uzun süreli sonuçlar alınabilmektedir.
Mezoterapi (dolgu uygulaması): Göz mezoterapisinde bazı bitki, antioksidan, vitamin, hastanın kendisinden alınan yağ, hyarulonik asit gibi canlandırıcı içeriğe sahip karışımlar uygulanarak göz çevresindeki çökme ve çökmeye bağlı olarak meydana gelen gölgelenme ve koyu renk görünümü düzeltilir. Dolgu uygulaması, yılda en az 6-8 seans yapılması halinde oldukça etkili sonuçlar vermektedir. Yapılan bir çalışmaya göre, deneklerin göz altlarına 8 hafta boyunca düzenli olarak uygulanan A, C ve E vitaminlerinden oluşan bir karışım ile başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
Cerrahi uygulama: Göz kapağı ameliyatı, göz altındaki kalıcı koyu halkaların, morlukların, sarkmaların, torbaların, çökmelerin giderilmesinde en etkili yöntemdir. Bu yöntemle göz çevresi yeniden yapılandırılarak canlı, ferah, yenilenmiş bir görünüm elde edilir.
Göz altı morluklarına bitkisel çözümler nelerdir?
Salatalık kürü: Göz altı morlukları ve şişliklerin giderilmesinde en çok kullanılan kaynaklardan biridir. Salatalık yüksek su içeriği sayesinde iyi bir doğal nemlendiricidir ayrıca vücudun günlük olarak ihtiyaç duyduğu B vitaminlerinin çoğunu, C vitamini ve kalsiyum, demir, potasyum, çinko gibi mineraller içermektedir.
Hazırlanışı: 1 adet salatalığı ince dilimler halinde kesin. Dilimleri göz kapaklarınızda 10 dakika bekletin. Dilerseniz salatalıkları dilimlemek yerine rendeleyebilir, elde ettiğiniz salatalık suyunu buzdolabında bekletebilirsiniz. Soğumuş salatalık suyunu, iki parça pamuk yardımıyla göz altlarınıza uygulayabilirsiniz.
Patates kürü : Patatesin yapısında cilt sağlığı için önemli olan C vitamini, B vitaminleri, demir, çinko, potasyum, magnezyum, fosfor gibi mineraller bulunur.
Hazırlanışı: 1 adet patatesi, halka şeklinde doğrayın. Patates halkalarını, göz çevresinde 15 dakika bekletin. Daha sonra göz çevresini ılık veya soğuk su ile durulayın.
Domates ve limon kürü: A, B, C, E, K vitaminleri yönünden zengin, yüksek antioksidan özelliğe sahip domatesin ayrıca dinlendirici, yaşlanmayı yavaşlatıcı, şişlikleri giderici etkisi de bulunmaktadır. Limon suyu, cildin esnekliğini korumasına yardımcı olması yanı sıra cilt lekelerinin giderilmesinde de etkilidir.
Hazırlanışı: Yarım domatesin suyunu sıkın ve içerisine birkaç damla limon suyu ilave edin. Hazırladığınız karışımı göz altınıza uygulayın ve yaklaşık 5 dakika bekletin. Daha sonra ılık veya soğuk su ile durulayın.
Yeşil çay kürü: Başta Çin olmak üzere Japonya, Hindistan’da yaklaşık 5000 yıldır tıbbi amaçlarla kullanılan yeşil çayın güçlü antioksidan, antienflamatuar (iltihap önleyici) özelliği vardır. Ayrıca içerdiği C, E vitaminleri ve kafein, göz çevresindeki şişliklerden ve koyu halkalardan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Hazırlanışı: 1 bardak kaynamış suya 1 tutam yeşil çay ilave edin, ılıması için bir süre bekleyin. Bir parça pamuk yardımıyla hazırlamış olduğunuz çayı göz altlarınıza yayın. Pamuk bir süre sonra kuruyabilir, bu nedenle işlemi birkaç kez tekrarlayın. Dilerseniz bu yöntemi poşet çay ile de uygulayabilirsiniz. Poşet çayları, 10 dakika kadar buzdolabında soğutun, daha sonra bunları gözlerinizin üzerinde 10 dakika bekletin.
Papatya çayı kürü: Yatıştırıcı, antienflamatuar ve antioksidan özelliğe sahip papatya çayının, göz yorgunluğunu ve göz çevresinde oluşan koyu halkaları, şişlikleri azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.
Hazırlanışı: 1 bardak kaynamış suya 1 tutam papatya ilave edip çayın demlenmesi için bekleyin. 5 dakika kadar ılımasını bekleyin. İki parça pamuğu, hazırlamış olduğunuz çaya batırıp gözlerinizde 10 dakika bekletin.
Elma ve Türk kahvesi kürü A, B, C, E, K vitamini deposu olan elma cilde parlaklık ve güzellik verir. Türk kahvesinde bulunan kafein ile birlikte göz yorgunluğunuzu, gözdeki şişlikleri ve morlukları gidermeye yardımcı olur.
Hazırlanışı: 1 adet elmayı rendeleyin, suyunu sıkın. İçerisine 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi ilave edin. Bu karışımı gazlı bezin arasına yerleştirin ve gözaltlarınıza uygulayın. Haftada 3 gün tekrarlayın.