Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Anne olmak, her kadının doğasında var olan benzersiz bir duygudur. Her kadın, hayatında bir kere olsun bu duyguyu yaşamayı arzu eder.
Gebelik dönemi, annelik duygularının yaşanmaya başladığı ilk dönemdir. Daha önce hamilelik geçirmiş olan bayanlar, genellikle hamilelik belirtilerinin neler olduğunu bilirler. Ancak bu belirtiler her kadında aynı olmayabilir. Ayrıca, gebelik belirtisi olarak bilinen durumlar da her zaman kesin olarak gebeliği akla getirmemelidir. Çünkü bu bulguların, başka bir hastalıktan kaynaklanıyor olması da mümkündür. Bu nedenle, belirtilerin çoğu hamileliği akla getirse bile, en kesin sonuç, gebelik testi yapılarak ortaya çıkacaktır.
Hamilelik belirtileri, genel olarak şöyle sıralanabilir:
_ Adet gecikmesi: Her ayın, belli dönemlerinde düzenli olarak adet gören bir kadın için, adet döneminin gecikmesi hamileliği akla getirir. Ancak, bazen, kullanılan ilaçlar, doğum kontrol yöntemleri, mevsim değişiklikleri, menopoz başlangıcı, kansızlık gibi durumlar da, adet döneminin gecikmesine neden olabilir. Bu nedenle, adet gününün gecikmesi yanında, diğer belirtilerin de olup olmadığına dikkat etmek gerekir.
_ Bulantı ve kusmalar: Hamileliğin en önemli ikinci belirtisi olan bulantı ve kusmalar, bazen adet gecikmesinden önce de başlayabilir. Hamileliğe bağlı bulantıların en önemli özelliği, sabah saatlerinde görülmesidir. Her kadında farklı şekillerde görülebilen bu durum, bazen gebelik boyunca devam edebilir. Çoğunlukla, hamileliğin ilk üç ayından sonra kaybolur.
_ Halsizlik ve yorgunluk: Hamileliğin başlangıç dönemlerinde, en sık rastlanan problemlerden biri de, çabuk yorulma, sürekli halsizlik hissi ve aşırı uyuma isteğidir. Bu sorunlar, her hangi bir hastalığa bağlı olmadan aniden ortaya çıkmışsa, olası bir hamilelik söz konusudur.
_ Göğüslerde hassasiyet ve renk değişikliği: Hamilelikte oluşan hormonal değişikliklere bağlı olarak, göğüslerde büyüme ve hassasiyet oluşur. Bazen ağrı ve göğüs uçlarında rengin koyulaşması da görülebilir.
_ Sık idrara çıkma ve kabızlık: Hamileliğin başlangıç dönemlerinde, en çok görülen sorunlardan biri ve aynı zamanda hamileliğin de önemli bir belirtisi de sık sık idrara çıkma ihtiyacıdır. Gebeliğin oluşmasıyla, rahim duvarlarının kalınlaşması ve rahmin ağırlaşması, mesaneye baskı yapar. Bu baskı sonucunda, anne adayı, gün içinde ve geceleri sık sık tuvalete gitmek zorunda kalır. Bu problem, ilk birkaç ay sonunda düzelir. Ancak hamileliğin sonlarına doğru tekrar görülür. Bazı kadınlarda ise, hamilelik başlangıcında kabızlık sorunları yaşanır.
_ Ruhsal durumun değişmesi: Hamileliğin fizyolojik belirtilerinin yanında, ruhsal belirtileri de vardır. Kişiden kişiye değişmekle beraber, hamile kadınların çoğunda bu tür ruhsal değişiklikler görülebilir. Çabuk sinirlenme, stres, ani ağlama krizleri, gibi durumlar, bu değişikliklerden bazılarıdır.