Bebeklerde Diş Çıkarma
Sayfa İçeriği
Dünyaya geldiklerinde, sadece emme refleksine duyarlı olan bebekler, bu andan itibaren sürekli bir gelişim sürecine başlarlar. Her hafta ve her ay, hem fiziksel hem ruhsal yönden gelişme gösterirler. Bebeklik dönemi, 0 -2 yaş arasını kapsayan, insan hayatı boyunca gerekli olacak pek çok becerinin kazanıldığı önemli bir dönemdir. Bu dönem sonunda, sağlıklı bir bebek, yürümeyi, konuşmayı, kendi kendine beslenmeyi, sosyal çevreyle iletişim kurmayı öğrenmiş olmalıdır.
Bebeklik döneminin, en zor ve sıkıntılı evresi, diş çıkarma dönemidir. Genellikle 6 -7. Aylarda, alt kesici dişlerin çıkmasıyla başlayan bu süreç 30 – 32. Aylarda, büyük azı dişlerinin çıkmasıyla tamamlanır.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
Diş çıkarma, her bebekte farklı belirtiler gösterebilir. Bazı bebekler bu süreci fazla sıkıntı çekmeden geçirirken bazı bebekler, diş patlayıp çıkana kadar, haftalarca süren sorunlar yaşar. Genelde, dişler çıkmaya başlamadan birkaç hafta önce belirtiler görülmeye başlar. Bebeklerde diş çıkarma belirtileri şöyle sıralanabilir:
Salya akıntısı: Bebeklerde, daha ilk aylarda görülmeye başlayan bu durum, diş çıkarmaya yakın dönemlerde daha da artar. Buna bağlı olarak, ağız çevresinde ve çenede kızarıklıklar oluşur. Salya akıntısı, bebeklerde diş çıkarmanın ilk önemli belirtisidir.
İştahsızlık: Diş çıkarmaya başlamanın en önemli belirtilerinden biri de iştahın azalmasıdır. Diş etlerinde oluşan ağrı nedeniyle, bebek beslenirken rahatsız olabilir. Bu nedenle iştah azalır.
Kulak çekiştirme: Diş etlerinin ağrısı, kulaklara yansıyabilir. Bebek, bu sıkıntısını, kulaklarını çekiştirerek ortaya koyar.
Isırma: Bebek, eline geçen her şeyi ısırma eğilimindedir. Halk arasında ‘’ diş kaşınması ‘’ olarak bilinen bu durum, diş etlerinde oluşan hassasiyeti gidermek için bebeğin, refleks olarak yaptığı bir harekettir.
Uyku problemi: Diş etlerinde oluşan ağrı, çocuğun uykuya dalmasına engel olur. Bebek, uykusuz ve huzursuzdur.
Ateş ve ishal: Sık görülen bir sorun olmamakla beraber, diş çıkarmada zorluk çeken bebeklerde yüksek ateş ve ishal görülebilir. Daha çok, dişlerin çıkmasına yakın dönemde başlar ve diş eti patlayıp diş ortaya çıkana kadar devam edebilir.
Diş etlerinde kabarma: Bebeklerde diş çıkarmanın en son belirtisidir. Diş etleri kabarıp şişmeye başladıktan kısa bir süre sonra, diş ortaya çıkar.
Bebeklerde Diş Çıkarma Sürecinde Neler Yapılmalıdır?
Bebekler için olduğu kadar anneler için de sıkıntılı bir dönem olan diş çıkarma sürecinde, bebeğin sıkıntılarını hafifletmek için şunlar yapılabilir:
Bebeğinizin Diş Çıkarmasını Kolaylaştırın
Öncelikle bebeğin ağrılarını hafifletmek amacıyla, parasetamol içeren şuruplar kullanılabilir. Ancak, mutlaka doktorun önerdiği bir ilaç verilmelidir.
Diş etlerinde oluşan kaşıntıyı gidermek için, bebeğin eline sert ve soğuk yiyecekler verilebilir. Havuç veya elma dilimi, bisküvi, kraker gibi yiyeceklerin yanında eczanelerden alınabilecek diş kaşıyıcılar da bu sıkıntıyı hafifletecektir.
Doktor tavsiyesine göre alınacak diş eti jelleri de, özellikle gece yatmadan önce kullanılırsa bebeğin rahatlamasına ve uyumasına yardımcı olacaktır.